Saturday, September 8, 2007

Ποιός είπε ότι ο Έλληνας είναι apolitique;










Τη περασμένη εβομάδα, την επιβίωσα με camping στη νότια Κρήτη για γυμνισμό (άλλη αίσθηση). Τα πρωινά πάω για κανένα Frapuccino Bellisimo Tidepanenavrounisimo Moca, διπλό με ζάχαρη και γάλα, σαντιγύ με ψιλοκομμένη σοκολάτα, ένα caprice, μια μπάλα παγωτού βανίλια και ένα κερασάκι. Και ενώ περιμένουμε το άνοιγμα των νηπιαγωγείων, έχω ακόμα πρόβλημα σεξουαλικής φύσεως.

Έτσι λοιπόν, στις 16 Σεπτεμβρίου ενεργοποιήθηκε η εκλογική διαδικασία ώστε να επιτρέψει στους Έλληνες πολίτες, τη μόνη ουσιαστικά φορά που κατοχυρώνεται ΚΑΙ πραγματοποιείται, τη συμμετοχή τους στα πολιτικά πράγματα, τα κοινά.
Οι επιλογές είναι πολλές. Τι θα μπορούσε δηλαδή κανείς να σταυρώσει -εκτός τον εαυτό του-είναι φυσικά, παντελώς απρόβλεπτο. Όπως ισχύει και όσον αφορά στις κομματικές επιλογές 8 εκατομμυρίων Ελλήνων, φυσικά.

Πολιτικά σχήματα κάθε είδους (χρώματος), κόμματα με διαφορετική, εναλλακτική εκλογική βάση, σχηματισμοί που απευθύνονται σε όλους και σε κανέναν, εξωκοινοβουλευτικές ομαδοποιήσεις που είναι ίδιες, αλλά και πάλι όχι, με τις άλλες τις μεγαλύτερες -στο επίπεδο των μεγάλων λέξεων-καραμέλων που χρησιμοποιούν για να προσελκύσουν, να παγιδεύσουν με την ελκυστική και συνάμα κολλητική υφή τους, των "γλειφιτζουριών"- θα κυριαρχήσουν και θα πατώσουν.
Ανάπτυξη. Δίκαιη Κοινωνία. Διαφάνεια.
Ο τρόπος ίσως αλλάζει μεταξύ κάποιων. Σίγουρα μεταξύ των Οικολόγων Πράσινων, του Ο.Α.Κ.Κ.Ε. και του κόμματος Ελληνίδων Γυναικών, η προσέγγιση του θέματος της εξέλιξης της χώρας, διαφοροποιείται. Αλλά ποιος θα εγγυηθεί ότι η Δημοκρατική Αναγέννηση, Ένωση Κεντρώων, η η Φιλελεύθερη Συμμαχία για παράδειγμα, είναι εξολοκλήρου αντιθετικές ως προς τις επιδιώξεις τους και τον τρόπο ενσάρκωσή τους; Στην πραγματικότητα, ίσως να μη διαφέρουν και καθόλου, άσχημα θυμίζοντας το (εξ' αίματος πλέον) δίδυμο Π.Α.ΣΟ.Κ. και Ν.Δ.
[Παρέθενση: Πιστός στο ραντεβού του με τη Σάτιρα και την (σωστή) Αντιπολίτευση, ο Λάκης Λαζόπουλος, μας βακχεύει όπως πάντα με ένα καυτό σχόλιο προσπαθώντας και πετυχαίνοντας εν τέλει να διατυπώσει έναν ορισμό : "Π.Α.ΣΟ.Κ είναι το κόμμα που όταν αναλαμβάνει την εξουσία γίνεται Νέα Δημοκρατία"] Ο Λαζόπουλος για τρίτη συνεχόμενη χρονιά στον Alpha, συνεχίζει πιο σπαρταριστός από ποτέ, κάθε Τρίτη στις 21.00.Και τώρα ο καιρός...Ωχ συγγνώμη παρεκτράπηκα.

Λοιπόν, όπως (θα) έλεγα, ίσως τελικά οι Έλληνες, νοιάζονται για την Ελλάδα ρε γαμώτο! Με τόσες προσπάθειες και ομάδες, είναι αδύνατον να πει κανείς ότι οι Έλληνες είναι το καλύτερο δείγμα homo apoliticus. Έστω βέβαια κι αν πολλές απ'αυτές τις προσπάθειες αυτές, είναι απλά εξωκοινοβουλευτικά ανέκδοτα, χωρίς να θέλω να τους πάρει όλους ο Χάρος. Για παράδειγμα οι Οικολόγοι Πράσινοι κατά την, όχι ταπεινή, γνώμη μου θα συνέφεραν πολλά σ' ένα ρυπασμένο και μολλυσμένο Κοινοβούλιο αλλά φυσικά και στην ακμάζουσα και ανθίζουσα Ελληνική χλωρίδα και πανίδα.

Οπότε ανάμεσα στο Δημοκρατική Παγκόσμιος Ελλάς και στο Νέο Κόμμα Σωτηρίας και σε άλλα εξωκοινοβουλετικά αστεία, είναι σχεδόν ακατόρθωτο για τον μέσο Έλληνα να τσεκάρει τη σωστή -για το μέλλον του τόπου- παράταξη. (Φως Αλήθεια Δικαιοσύνη, Περιφερειακή Αστική Ανάπτυξη (ΠΑΑ), Χριστιανική Δημοκρατία, Ενωση Κεντρώων)
Πραγματικά, σταματήστε με αν γράφω κάποια ανοησία, αλλά ποιος περιμένει να μπορούμε εμείς αγαπητοί, με το επίπεδο συνείδησης που έχουμε κατακτήσει, να κάνουμε τη σωστή επιλογή μεταξύ τόσων αξιότιμων προσπαθειών για την ανάπτυξη της Ελλάδος; Μεταξύ αυτών των folie a deux? Η καλύτερα, folie a plusieurs?

Μήπως όμως, ο Έλληνας όντως ΕΙΝΑΙ α-πολιτικό ον; Έστω και αν μετά την νίκη του κόμματός του, βγαίνει στους δρόμους και μ'εμποδίζει να προβληματιστώ; (Περισσότερο γλεντζές μου φαίνεται) Έστω και αν το σύνολο περίπου του ενεργού πληθυσμού προστρέχει να ψηφίσει;
Ο Έλληνας, πραγματικά ενδιαφέρεται για τον εαυτό του ή την κοινωνία; Η Ελληνίδα, αλλάζει; Αλλάζουν οι κομματικές του επιλογές; Προβληματίζεται;
Ερωτήσεις χωρίς νόημα θα απαντούσε ο Wittgenstein.

Επιλέγοντας να αλλάξω το τόνο του άρθρου και να γυρίσω πίσω, απλώς διερωτώμαι. Πόσες μειονότητες αντέχει η χώρα; Και ακριβέστερα, τι είδους μειονότητες ανατρέφει η Ελλάδα?

Ένα λεπτό. Μειονότητες ή Μάζα;

Ο προβληματισμός δικός σας.


No comments: